Hodl

Hodl

Krypto i dag | 19/08/2021

En kjøp og hold investeringsstrategi for kryptoinvestorer

“Hodl” er et begrep som ofte brukes av kryptoinvestorer. Det hele begynte som en skrivefeil av uttrykket “hold” tilbake i 2013. Siden den gang har uttrykket hodl vært brukt av kryptoentusiaster for å beskrive det å kjøpe og holde kryptovaluta som en langsiktig investering.

Hva betyr hodl?

Hodl er en skrivefeil av hold, og refererer til strategien å kjøpe og holde kryptovaluta som en langsiktig investering.

Hodl = Hold

Hodl bygger på investeringsstrategien “buy and hold”, eller kjøp og hold på norsk. Det er en passiv investeringsstrategi som går på å kjøpe en aktiva, som for eksempel aksjer, eller kryptovaluta i dette tilfellet. Og siden holde på denne over lang tid uavhengig hvordan markedet og prisene forandrer seg.

Dette er til forskjell til trading, der man kjøper å selger mye oftere, ofte basert på hvordan man tror prisen på en aktiva vil utvikle se på kort sikt.

Historien bak uttrykket Hodl

Uttrykket “hodl” stammer fra et innlegg på forumet bitcointalk 18. desember 2013. Brukeren GameKyuubi skrev et inlegg med tittelen “I am hodling” i respons på at bitcoinprisen hadde falt drastisk i løpet av kort tid.

Prisen til bitcoin hadde steget vanvittig mye i løpet av 2013, men opplevde et kraftig fall på 54% fra 1221 dollar 4. desember til 559 dollar 18. desember.

Han var instilt på å holde sine bitcoin, og skrev innlegget fullt av skrivefeil og store bokstaver som en respons en kritikk til trading og tradere.

“BTC crashing WHY AM I HOLDING? I’LL TELL YOU WHY. It’s because I’m a bad trader and I KNOW I’M A BAD TRADER.”

Skrivefeilen “hodl” ble raskt plukket opp av andre kryptoentusiaster på forumet og i sosiale medier. Siden har uttrykket blitt stående og brukes i dag av alle som investerer i kryptovaluta.

GameKyuubi la også til at “so i’ve had some whiskey” i slutten av inlegget sitt. Dette var kanskje også grunnen til at skrivefeilen oppsto i utgangspunktet.

“You only sell in a bear market if you are a good day trader or an illusioned noob.  The people inbetween hold.”

Det viste seg i etterkant at strategien til GameKyuubi om å hodle sin bitcoin var vellykket som en langsiktig strategi. Selv om kursen fortsatte og falle og holdt seg lavere enn dette prisnivået i flere år, så steg den til 19423 dollar 16. desember 2017, og ligger i skrivende stund i august 2021 på ca 45000 dollar.

Hvorfor hodling?

Kryptovalutaer er veldig volatile av natur. Når kursene svinger mye er det lett å la seg påvirke psykologisk av disse kurssvingningene. Da er det lett å selge når man burde holde eller kjøpe når man burde avvente.

Investeringsstrategien hodling kan derfor være med å ikke kjøpe å selge på feil tidspunkt. Ikke at man finner det beste tidspunktet å kjøpe på ved å bruke hodling. Men man trenger ikke følge med på alle kurssvingningene som skjer hele tiden om man holder seg til hodling.

Og historisk så har kursen steget over tid i Bitcoin og en rekke andre kryptovalutaer. Hodling har derfor vært en god strategi historisk i mange av kryptovalutaene og man har investert langsiktig. Men historiske resultater kan selvsagt ikke forutsi hvordan markedet og prisene i kryptovaluta vil utvikle seg i framtiden. Så det er fortsatt betydelig risiko forbundet med å investere i kryptovaluta.

Men hodling kan i alle fall gjøre det lettere å ikke la seg påvirke av kortsiktige svingninger i markedet.